Hoeveel kost een blog?

Bloggers krijgen soms scheve gezichten als ze een financiële vergoeding vragen voor een samenwerking. Maar is dat ook terecht? Ik vind namelijk van niet. Naast al het werk wat een mooie en goede blog kost, of het maken van een goede foto, komen er ook voor ons kosten aan te pas voor het onderhouden van een blog. En dat wordt toch vaak vergeten. Daarom deel ik met jullie hoeveel het kost om een blog te hebben en te onderhouden. Wellicht een goede richtlijn voor als je ook nadenkt om een blog te beginnen, of als je al een blog hebt maar wellicht wilt investeren om nog beter te worden of nog meer traffic te genereren. Of wellicht ben je gewoon nieuwsgierig naar de bedragen die ik betaal en betaald hebt.

Webhost

Als eerst gaan we het hebben over de kosten die je kwijt bent aan jouw webhost. Natuurlijk zijn er ook gratis varianten die je kan gebruiken bij WordPress en Blogger. Maar daar zitten ook veel nadelen aan. Zo kan je een gratis abonnement afsluiten bij WordPress alleen worden er dan wel advertenties getoond waar jij niks aan verdien. Daarnaast plaats WordPress ook affiliate links in jouw geplaatste linkjes. Dat betekent dat WordPress geld verdient als jouw lezers via jouw link iets bestellen bij een webshop die jij zojuist aanbeveelt. Aan de ene kan heel logisch want WordPress wil ook gewoon geld verdienen. Maar als jij een samenwerking aangaat met een bedrijf zullen zij er niet gelukkig van worden als zij ook nog kosten krijgen omdat jij een gratis abonnement hebt.

Voordeel

Nog een voordeel van een goede webhost is dat het jou ook samenwerkingen kan opleveren. Zo heb ik een half jaar geleden mijn abonnement bij WordPress verhoogd naar het Business abonnement. Hierdoor kreeg ik een aantal extra’s erbij zoals gratis plugins. Zo kan ik sindsdien, via een plugin, Google Analytics laten draaien op mijn website. Ongeveer een kleine 2 weken later heb ik een opdracht binnen gehaald die ik anders niet had gekregen. Ze hadden namelijk een criteria dat je via Google Analytics kon aantonen dat je meer dan 1000 unieke bezoekers had. Had ik die gegevens niet gehad, dan had ik de opdracht niet ontvangen.

Ik betaal per jaar voor dit WordPress business abonnement 300 euro. Soms is het wel goedkoper. Want vaak als je moet verlengen krijg je korting en dan scheelt het een paar tientjes. Maar zoals ik in de vorige alinea had geschreven, gaat het je ook zeker geld opleveren. Want die opdracht die ik door Google Analytics heb gekregen, dekte de website kosten direct. Soms moet je dus geld investeren in je blog om er meer uit te kunnen halen.

Update: Na aanleiding van deze blogpost kreeg ik reactie’s dat ik vrij veel betaal voor mijn webhost en dat er ook goedkopere varianten beschikbaar zijn. Zodra mijn termijn voorbij is zal ik daarom ook zeker naar een goedkoper en beter alternatief zoeken, wat ik jullie natuurlijk ook aanraad om te doen.

Tailwind

Ongeveer 2 maanden geleden had ik het geluk om bij de workshop Shoot & Pin te zijn van Muk van Lil en Jody Hoogendoorn. Wij kregen een workshop over fotografie en over Pinterest. Een hele interessante workshop waar ik ontzettend veel van heb geleerd over de ins en outs van Pinterest. Tijdens de cursus werd als tip meegegeven om Tailwind te gebruiken om je pins in te plannen. Zo kan je pins een week maar ook een maand van tevoren inplannen. Super handig dus. Maar niet alleen dat is makkelijk aan Tailwind. Ze hebben ook betere statistieken en plaatsen je pins op de beste tijden. Dankzij Tailwind ben ik in 2 maanden tijd van 7000 kijkers per maand na 1 miljoen kijkers per maand. Bizar toch?

Een screenshot van het Pinterest account van Stijlinge
Screenshot van mijn Pinterest account

Mijn blog bezoeken zijn ook al meer dan verdubbeld en dit groeit nog wekelijks. Ik adviseer iedereen die meer uit Pinterest wilt halen en meer bezoekers wilt trekken naar zijn website om een abonnement op Tailwind te nemen. Je hebt ook gratis abonnementen alleen dan kan je niet veel pins in plannen. Ik zou dan ook een betaalde abonnement nemen. Ik betaal zelf 15 euro per maand, een bedrag wat het meer dan waard is. Mocht je ook Tailwind willen gebruiken? Als je via mijn link een abonnement afsluit krijg je de eerste maand gratis.

Apparaturen

Dit is een kostenpost wat het meeste geld heeft gekost. Om sneller en zelfs beter te werken moet je investeren in goede apparaturen zoals computers, camera’s en lenzen. Zo heb ik afgelopen jaar een nieuwe camera, de Canon 800D, gekocht om nog betere foto’s te maken voor mijn blog en social media. De kosten hiervan waren €599,00. Ook heb ik afgelopen jaar een nieuwe Canon 50mm lens gekocht en een Apple iPad. Al moet ik zeggen dat het laatste ook wel veel privé wordt gebruikt. Mijn duurste aankoop van dit jaar is toch wel mijn Apple iMac. Een rib uit mijn lijf maar het brengt al zoveel fijne dingen met zicht mee. Zo werkt de iMac perfect en snel, is het gekoppeld met mijn telefoon en kan ik er fijne programma’s op zetten zoals een goede bewerkingsprogramma voor mijn foto’s.

Al met al heb ik afgelopen jaar ongeveer 2500 euro geïnvesteerd in goede apparaturen. Het is een hoop geld maar het maakt het werken wel een stuk makkelijker en daardoor ook leuker. Maar gelukkig kan je ook een deel van dit bedrag terug krijgen met de BTW aangifte. Moet je wel een BTW nummer hebben natuurlijk.

Hoeveel kost een blog werkplek
iMac

E-mail

Om professioneler over te komen heb ik een betaalde mailadres gemaakt. Als je namelijk een eigen domein hebt, kan je een info@jouwwebsite.com mailadres aanmaken. Zelf vindt ik dit veel professioneler overkomen dan een mailadres van hotmail of gmail. Het kan ook zijn, als je bij een webhost zit, dat dit in jouw pakket zit maar dat heb ik niet. Ik heb mijn mail adres via G suite, een service van Google. Hier betaal ik 8 euro per maand voor.

Overige kosten

Onder het kopje overige kosten heb ik vooral reiskosten staan en andere kosten die je niet met regelmaat kwijt bent. Soms heb je leuke events waar je voor uitgenodigd bent of interieur beurzen. Meestal zijn deze wel gratis, maar ben je toch wel reiskosten kwijt om daar te komen. Als je dit op jaarbasis berekend ben je toch al gauw 100/200 euro verder.

Hoeveel kost een blog

Dit zijn mijn ‘Hoeveel kost een blog” kosten. Bedragen wat ik kwijt ben en wat ik geïnvesteerd hebt in mijn blog. Ik heb alleen één ding nog niet meegerekend en dat zijn kosten voor workshops en cursussen. Ik was namelijk behoorlijk vereerd dat ik vorig jaar een workshop heb gewonnen en deze kosten niet heb hoeven rekenen. Maar ik heb er wel van geleerd dat het goed is om met jouw blog te groeien en om af en toe een interessante workshop te volgen. Omdat ik ook nog niet alles weet van het wereldje bloggen is dit een voornemen wat ik in 2019 wil gaan doen. Een mooie en leuke investering in mijn blog en in mijzelf.

Ik hoop dat jullie het leuk vinden dat ik eens iets anders blog dan alleen over interieur. Ik vind het namelijk erg leuk om mijn ‘kennis’ te delen. Daarom staat er ook al een blog over Pinterest op de planning. Ik ben namelijk zo enthousiast over dit medium dat ik dit graag met jullie deel.

Meer inspiratie lezen? Bekijk dan mijn blog:

5 x inspiratie Scandinavische merken

en

Top 5 best bekeken blogs 2018

Liefs,

Inge

Deze blog bevat affiliate links.