fbpx
 • Klein maar fijn wonen

  Regelmatig krijg ik mensen over de vloer die mijn huis kennen van Instagram. De meest voorkomende opmerking die ik dan krijg is dat het groter lijkt op de foto dan het in werkelijkheid is. En ja dat kan heel goed kloppen. Wij ‘fotografen’ zijn heel goed om dingen optisch groter te laten lijken. Maar ook zonder camera kan je het een en ander doen in huis om je huis wat groter en opgeruimder eruit te laten zien. Het inspireerde mij om deze blog te schrijven met wat meer informatie over ons huis en wat leuke tips om jouw (kleine) huis wat groter te laten lijken en voelen. 

  Ons huis is dus niet zo heel groot. Wij wonen in een ‘flexibele’ woning. Eigenlijk is het een soort van seniorenwoning. Maar omdat je kan kiezen of je de badkamer en/of slaapkamer beneden wilt kan je het huis dus naar jouw eigen wensen indelen. Wij hebben de slaapkamer en badkamer boven. Maar omdat ik voor Jace ook een eigen kamer wilde, hebben wij ook een slaapkamer beneden. Deze kamer heeft een stuk van de woonkamer ingenomen dus blijft er daardoor maar een redelijk kleine woonkamer over. Voor ons helemaal geen probleem omdat wij toch maar met z’n tweetjes zijn. Maar je moet daardoor wel goed kijken na de afmetingen van de meubels. Want als je te grote meubels koopt houd je geen ruimte over om te bewegen. Maar kleine meubels kan de ruimte, in tegenstelling tot wat je zou denken, nog kleiner aan laten voelen. Vooral als je teveel kleine spullen gebruikt. 

  Toen wij hier kwamen woonde nam ik een grote hoekbank mee uit mijn vorige woning. Prachtige bank maar door de hoekopstelling toch te groot voor onze woonkamer. Vooral omdat die vrij smal is. Vorig jaar kocht ik om die reden een ander bank, een rechte 3-zits. Wat was dat een verademing qua ruimte zeg. Het huis leek daardoor gelijk 10 keer groter en veel lichter. Met de komst van een nieuwe bank kon ik ook eindelijk een kleed in huis halen.   Je zou denken dat je in een kleiner huis beter een kleiner kleed kan nemen. Ik vind zelf van niet. Ik heb altijd een kleed van 160×230 liggen en kies er altijd voor dat hij goed past bij de bank en de vloer. Daardoor blend hij mooi in en lijkt het optisch groter. Kies ook altijd voor een kleine salontafel of twee (of drie) kleinere bijzettafels. Je kan die makkelijk aan de kant schuiven en ze nemen ook niet teveel ruimte in. 

  Als je wat kleiner woont moet je ook goed kijken naar het formaat van je eettafel. Als je hem te groot koopt, neemt hij alle ruimte in en laat het je ruimte kleiner lijken. Zet je er een te kleine tafel neer, dan kan hij in de ruimte weg vallen of niet in balans staan met je zitgedeelte. Voordat ik mijn huidige tafel kreeg had ik een ronde tafel staan. Dit is in kleinere ruimtes ideaal om te hebben. Het neemt (meestal) niet zoveel ruimte in als een rechthoekige tafel en het staat ook erg gezellig. Ook hier in huis paste het precies goed. Toch heb ik later gekozen voor een rechthoekige omdat ik weer een tafel van steigerhout wilde en dit het mooist vindt in een rechte tafel. Na veel passen en meter koos ik voor een tafel van 160 cm bij 80 cm. Achteraf gezien de perfecte maat. Had ik hem kleiner genomen, dan was het te iel geweest. Nu past het perfect in de kamer en sluit het goed aan bij de woonkamer.  Kijk daarom goed hoeveel ruimte je hebt en wees niet bang om er een iets ‘grotere’ tafel neer te zetten. Zolang het maar in balans is met de kamer. 

  In kleine woonkamers is opbergruimte ook vaak een probleem. Vooral met kinderen en al hun speelgoed. Ik heb het voordeel dat Jace zijn kamer grenst aan de woonkamer, dus het meeste speelgoed ligt daar opgeborgen. Desondanks hebben wij toch nog genoeg spullen die opgeborgen moet worden. Wat ik als tip kan geven is om te kiezen voor dichte opbergers. Als je zorgt dat al je spullen achter dichte deurtjes staat zorg je voor rust in huis. Hierdoor lijkt je huis groter omdat het er opgeruimd uitziet. Zelf heb ik ook in huis een dichte kast en dressoir staan. Die je bovenop natuurlijk wel lekker kan stylen met accessoires. Maar ook daar moet je voorzichtig mee zijn want het kan snel te veel worden. Maar het belangrijkste is toch wel dat het huis in balans is en jouw persoonlijkheid uitstraalt. En dat geldt natuurlijk voor jouw hele huis.

  Ik hoop dat jullie wat meer zijn te weten gekomen over ons (kleine) huis en dat jullie wat hebben aan mijn tips om een klein huisje toch wat groter te laten lijken. 

  Liefs,

  Inge 

  Volg:
  0
  Delen:

  1 Reactie

  1. Jhiji
   27 juli 2021 / 15:00

   Hoi , ik wil vragen waar heb je de eettafel gekocht? Dankje en de kinderstoel?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  Zoek je iets?